De Kapel

Met veel plezier op hoog niveau muziek maken. Dat is waar de Kapel voor staat. Vernieuwing is hierbij één van de sleutelwoorden. Bijvoorbeeld vernieuwing in repertoirekeuze, concertlocaties en vormen van samenwerking.

De Kapel 8 november 2015

Het harmonieorkest ‘de Kapel’ bestaat uit ongeveer 75 muzikanten. Zij hebben minimaal het niveau van het landelijk HaFa B-diploma. Het orkest is een prettige mix van echte Delftenaren, studenten en mensen die vanuit alle windstreken in Delft zijn komen wonen en werken. Een deel van de muzikanten woont in Delft, maar het orkest oefent ook aantrekkingskracht uit op muzikanten uit omliggende plaatsen, zoals Den Hoorn, Delfgauw of Pijnacker. Steeds vaker trekt het orkest ook mensen uit andere plaatsen in de regio, zoals Den Haag, Rotterdam en Leiden.

Eerste divisie

Sinds 2009 spelen wij in de eerste divisie van de muziekbond KNMO. Om in deze afdeling te blijven, doen wij minimaal één keer per vijf jaar mee aan een concertconcours. In 2014 zijn we voor de laatste keer op concours geweest en hebben wij onze positie in de eerste divisie mooi weten vast te houden!

• Koningsdag 2014

De optredens

Wij treden ongeveer 10 keer per jaar op. Minimaal twee keer per jaar geven wij een groot themaconcert. De locaties verschillen van keer tot keer. Wij spelen bijvoorbeeld in theater De Veste en in kerken. Maar ook bijvoorbeeld het WestCordhotel in Delft hebben wij al vaker als concertlocatie gebruikt.

Alle concerten zijn zittend; er zijn dus geen marcheer-optredens. Maar dat wil niet zeggen dat wij nooit in de openlucht spelen! Meerdere keren per jaar geven wij buitenconcerten. Bijvoorbeeld een zomers concert op het Doelenplein en concerten op evenementen als Koninginnedag en Lichtjesavond. Verder vinden wij het erg leuk om concerten en evenementen te organiseren samen met andere partijen binnen en buiten Delft.

• Koningsdag 2014
  • Zuid-Holland Tour 2013

Concertreizen

Om het jaar gaan wij met elkaar op concertreis. Binnenlandse en buitenlandse reizen wisselen elkaar daarbij af. Gezellig is het altijd, met een goede mix tussen het geven van leuke (buiten)concerten en andere activiteiten. Waar zijn wij geweest? Een opsomming: Zeeland (2016), Normandië (2014), China (2012), Drenthe (2011), Luxemburg (2009), Zwitserland (2006), Achterhoek (2004), Zuid-Frankrijk (2002), Zeeuws-Vlaanderen (2000), Limburg (1998), Oostenrijk (1996) en Oost-Duitsland (1995).

• Port-en-Bessin, Normandië in juli 2014
  • Voor de beroemde kerk van Sainte-Mère-Église, Normandië in juli 2014
  • Beijing Concert Hall, China in mei 2012
  • Groepsfoto op de Chinese muur, mei 2012

Niet-muzikale activiteiten

Gezelligheid en samen leuke dingen doen vinden wij erg belangrijk! Regelmatig organiseren we ook niet-muzikale activiteiten, meestal samen met de muzikanten van de Kleine Harmonie. Bijvoorbeeld een middag met Tirolerspelletjes, puzzeltochten, bowlen of een barbecue.

Repetities

Wij repeteren elke woensdagavond van 20.00 tot 22.15 uur (met pauze) in de aula van het Stanislascollege in Delft. Samen muziek maken staat voorop, maar er is natuurlijk ook de nodige ruimte voor gezelligheid in de pauze en na afloop.

De muzikanten

De huidige bezetting van de Kapel staat hieronder. Nieuwe muzikanten zijn van harte welkom.

dirigeerstokje
Erik Janssen
klarinet
Anne Oerlemans, Anneke Simonis, Astrid Valk, Bart Schmeits, Corrine Heijmans, Elisabeth de Campenhout, Frederike Zelle, Jolanda Borsboom, José Mieras, Jurjen de Jong, Karin van den Brand, Karsten Baumgarten, Marile Bisschop, Mariska Stuij, Marjolein Mens, Marjolein Perenboom – van Dixhoorn, Maurice Mergler, Mieke Versluis, Minke Smith, Nanny Nijenhuis-Ham, Netty Bruekers, Nicole Heijmans, Stefan Mieras