De Kapel

Met veel plezier op hoog niveau muziek maken. Dat is waar de Kapel voor staat. Vernieuwing is hierbij één van de sleutelwoorden. Bijvoorbeeld vernieuwing in repertoirekeuze, concertlocaties en vormen van samenwerking.

De Kapel 8 november 2015

De Kapel 18 maart 2017

Het harmonieorkest ‘de Kapel’ bestaat uit ongeveer 80 muzikanten. Zij hebben minimaal het niveau van het landelijk HaFa B-diploma. Het orkest is een prettige mix van echte Delftenaren, studenten en mensen die vanuit alle windstreken in Delft zijn komen wonen en werken. Een deel van de muzikanten woont in Delft, maar het orkest oefent ook aantrekkingskracht uit op muzikanten uit omliggende plaatsen, zoals Den Hoorn, Delfgauw of Pijnacker. Steeds vaker trekt het orkest ook mensen uit andere plaatsen in de regio, zoals Den Haag, Rotterdam en Leiden.

Eerste divisie

Sinds 2009 spelen wij in de eerste divisie van de muziekbond KNMO. Om in deze afdeling te blijven, doen wij minimaal één keer per vijf jaar mee aan een concertconcours. In november 2019 zijn we voor de laatste keer op concours geweest en hebben wij onze positie in de eerste divisie verder uitgebouwd met een score van 90 punten met lof der jury! Ook nam de Kapel de eerste Huub Kennisprijs in ontvangst van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, waarmee een optreden in de concertserie Verrassende Ontmoetingen gegeven mag worden.

 • Koningsdag 2014
 • Koningsdag 2014
 • Koningsdag 2014
 • Koningsdag 2014

De optredens

Wij treden ongeveer 10 keer per jaar op. Minimaal twee keer per jaar geven wij een groot themaconcert. De locaties verschillen van keer tot keer. Wij spelen bijvoorbeeld in theater De Veste en in kerken. Maar ook bijvoorbeeld het WestCordhotel in Delft hebben wij al vaker als concertlocatie gebruikt.

Alle concerten zijn zittend; er zijn dus geen marcheer-optredens. Maar dat wil niet zeggen dat wij nooit in de openlucht spelen! Meerdere keren per jaar geven wij buitenconcerten. Bijvoorbeeld een zomers concert op het Doelenplein en concerten op evenementen als Koninginnedag en Lichtjesavond. Verder vinden wij het erg leuk om concerten en evenementen te organiseren samen met andere partijen binnen en buiten Delft.

 • Koningsdag 2014
 • Koningsdag 2014
 • Koningsdag 2014
 • Zuid-Holland Tour 2013

Concertreizen

Om het jaar gaan wij met elkaar op concertreis. Binnenlandse en buitenlandse reizen wisselen elkaar daarbij af. Gezellig is het altijd, met een goede mix tussen het geven van leuke (buiten)concerten en andere activiteiten. Waar zijn wij geweest? Een opsomming: Estland en Letland (2018), Zeeland (2016), Normandië (2014), China (2012), Drenthe (2011), Luxemburg (2009), Zwitserland (2006), Achterhoek (2004), Zuid-Frankrijk (2002), Zeeuws-Vlaanderen (2000), Limburg (1998), Oostenrijk (1996) en Oost-Duitsland (1995).

 • Port-en-Bessin, Normandië in juli 2014
 • Voor de beroemde kerk van Sainte-Mère-Église, Normandië in juli 2014
 • Beijing Concert Hall, China in mei 2012
 • Groepsfoto op de Chinese muur, mei 2012

Niet-muzikale activiteiten

Gezelligheid en samen leuke dingen doen vinden wij erg belangrijk! Regelmatig organiseren we ook niet-muzikale activiteiten, meestal samen met de muzikanten van de Kleine Harmonie. Bijvoorbeeld een middag met Tirolerspelletjes, puzzeltochten, bowlen of een barbecue.

Repetities

Wij repeteren elke woensdagavond van 20.00 tot 22.15 uur (met pauze) in de aula van het Stanislascollege in Delft. Samen muziek maken staat voorop, maar er is natuurlijk ook de nodige ruimte voor gezelligheid in de pauze en na afloop.

De muzikanten

De huidige bezetting van de Kapel staat hieronder. Nieuwe muzikanten zijn van harte welkom.

dirigeerstokje
Erik Janssen
klarinet
Anne Oerlemans, Anneke Simonis, Astrid Valk, Bart Schmeits, Corrine Heijmans, Elisabeth de Campenhout, Evi de Meulmeester, Frederike Zelle, Jesper Cockx, Jolanda Borsboom, José Mieras, Jurjen de Jong, Karin van den Brand, Lex Niessen, Manon Klok, Mariska Stuij, Marjolein Mens, Marjolein Perenboom – van Dixhoorn, Maurice Mergler, Mieke Versluis, Minke Smith, Netty Bruekers, Nicole Heijmans, Sophie Kirkels, Stefan Mieras
basklarinet
Ludo Broos, Raymond van der Ham, Richard Leveling
saxofoon alt
Hester Thoen, Margareth Reedijk, Mirjam van Namen, Rik Sonderkamp, Tessa Essers
saxofoon tenor
Dirk Iest, Raoul Bessems
saxofoon bariton
Mariëlle Ruissen-Eversdijk, Ton Vink
hoorn
Guido Sluijsmans, Jet van Paassen, Martijn Caspers, Maurice Thijssen, Nadine Rodewijk, Simone Asperti, Thijs Perenboom
contrabas
Dorine van Lammeren

trompet
Annemarie Theulings, Bas Bougie, Jan van Putten, Johan de Clippeleir, Marc Harleman, Nicolien Heetebrij, Patrick van Beurden, Tommy Hopstaken
fagot
Attie Boks-Toepoel, Henny Bailly, Lidwien de Jong
hobo
Dorine van Lammeren, Jan Vaessen, Juliane Eykelhoff
fluit
Alrik Los, Jeannette Tijhuis, Karen Koop, Karin Debets, Nicki Villars, Sietske Derksen
fluit/piccolo
Margreth van der Lugt
bariton
René van Swaaij, Jorrit Treffers, Winfred van Noort

bastuba
Brenda Hooiveld, John Oostdijk, Richard Beenen
trombone
André Elbrink, Carel Piguillet, Ido Eduard de Baat, Mark van Vliet, Martin Koster
slagwerk
Nico van den Heuvel, Rik Claessens, Roely Ruissen, Wim van Halum, Arno van Weert